Putnička dijareja

Ne dozvolite da vam putnička dijareja pokvari odmor!Odmori i putovanja su neophodni za punjenje naših baterija. Kroz njih obogaćujemo svoja znanja, širimo vidike i stičemo nova iskustva koja nam pomažu da bolje razumemo svet oko sebe. Nakon kvalitetnog odmora, ljudi se vraćaju poletni, motivisani i spremni za nove izazove u poslovnom i privatnom životu.

Putnička dijareja – kako se manifestuje i zašto nastaje?

Međutim, putovanja nose sa sobom i određene rizike. Jedan od najčešćih problema sa kojim se putnici susreću je putnička dijareja. Ovaj zdravstveni problem karakteriše učestala, vodena stolica, često praćena grčevima u stomaku, mučninom i povraćanjem. Najčešće je uzrokovana konzumacijom kontaminirane hrane ili vode, a može je izazvati širok spektar mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse i parazite.

Preventivne mere – kako sprečiti pojavu putničke dijareje?

Kako bi se smanjio rizik od putničke dijareje, važno je pridržavati se preventivnih mera. To podrazumeva izbegavanje sirove ili nedovoljno termički obrađene hrane, upotreba flaširane ili prokuvane vode, kao i redovno temeljno pranje ruku.
Jedna od važnih mera prevencije je i upotreba probiotskih preparata. Sa uzimanjem probiotika najbolje je početi nekoliko dana pre putovanja i sa upotrebom nastaviti tokom odmora.

Šta ako dobijem proliv na putovanju?

Ukoliko dođe do dijareje, važno je održavati hidrataciju uzimanjem dovoljne količine tečnosti, najbolje obične vode. Ne zaboravite uzimanje sredstava za nadoknadu elektrolita i naravno probiotike.
Ukoliko dijareja traje više dana, potražite pomoć lekara.
Iako putnička dijareja može biti neprijatna, ne bi trebalo da nas odvrati od istraživanja novih destinacija i uživanja u svim prednostima koje putovanja donose. Uz adekvatne mere opreza, možemo bezbrižno uživati u svim blagodatima odmora.

Kako odabrati dobar probiotski preparat?

  1. Identifikujte svoje potrebe

Različiti probiotski sojevi imaju različite efekte na zdravlje.

  1. Proverite broj živih mikrobiotskih kultura (CFU)

CFU (colony-forming units) označava broj živih mikroorganizama u probiotskom preparatu. Preporučeni broj CFU može varirati u zavisnosti od namene preparata.

  1. Uvek proverite rok upotrebe proizvoda

Probiotici su živi mikroorganizmi i njihova efikasnost se smanjuje s vremenom. Uvek proverite datum isteka i izaberite proizvode sa što dužim rokom trajanja.

  1. Raspitajte se o samom procesu proizvodnje

Potražite proizvode čija se proizvodnja obavlja u farmaceutski čistim sobama prema najvišim standardima kvaliteta.

  1. Obratite pažnju na listu sastojaka proizvoda

Neki probiotski preparati sadrže prebiotike (hranu za probiotike) ili druge dodatke poput vitamina D. Preparati sa dodatkom vitamina D doprineće jačanju imuniteta.

Izvor:
Saif Ul Islam, Clinical Uses of Probiotics, 2015
WGO Global Guidelines Acute diarrhea in adults and children a global perspective February 2012

Članci koji vas mogu zanimati

Zdravlje creva je ključan aspekt opšteg zdravlja. Probiotici, korisne bakterije koje prirodno naseljavaju naša creva, igraju vitalnu ulogu u prevenciji i tretmanu različitih gastrointestinalnih stanja. Dijareja, zatvor, iritabilni kolon (IBS) i intolerancija na laktozu su česti problemi sa kojima se
Pre nego što je Maršal pronašao H. pylori 1984. želudac se smatrao sterilnim organom zbog velike kiselosti želudačnog soka. Nakon toga, otkriveni su i drugi članovi želučane mikrobiote i pokazalo se da H. pylori nije sam.